Konferansi Internasional HISKI

Pada 6 hingga 11 Ogos 2006 saya berada di Jakarta menyertai konferansi internasional HISKI.Di sana saya diberi peluang menyampaikan kertaskerja dan saya pilih untuk memperkatakan tentang puisi dan penciptaan puisi. Makalah itu akan saya muatkan di blog ini.

31 Ogos pula menyaksikan saya dan dua orang anak terbang ke Labuan. Dari Labuan, saya dan Ainul Huda menaiki feri ke Brunei. Perjalanan selama 45 minit. Mujur laut tenang namun kami terasa mabuk juga. Di Muara kami disambut oleh Haji Jawawi dan isterinya Hajah Rosmi. Kami kenali mereka semasa sama-sama menerima SEA Write Award di Bangkok pada 2004. Semasa di Brunei puaslah kami dibawa melawat ke sana sini.

Tujuan utama ke Brunei ialah untuk mengambil tesis berkaitan Teori Pengkaedahan Melayu yang ditulis oleh Chong Ah Fok. Dr. Morsidi , Ketua Jabatan Sastera telah bermurah hati menghantar tesis ke rumah Haji Jawawi. Maklumlah saya sampai hari Khamis petang dan esoknya JUmaat ialah kelepasan am di Brunei, jadi Dr. Morsidi terpaksa menemui saya di luar universiti.

Dari Brunei saya ke Kota Kinabalu untuk menghadiri konvokesyen anak saya Muhammad Taufiq.Seronok juga dapat bercuti dan berjalan ke sana sini.

8hb Spt. saya berkereta pula ke Parit Buntar kerana dijemput membaca puisi pada Malam Puisi Merdeka di sana. Tahun ini juga saya berpeluang membaca syair di Puterajaya. Sibuk juga tapi aktiviti seperti itu sangat baik untuk memerangsang minda dan kreativiti orang seperti saya.

2 Comments

 1. Assalamu’alaikum Puan Zurinah Hassan,

  Saya telah usai melayari blog puan. Saya sudah mengenali nama puan sejak berumur 16 tahun ketika itu berada di Tingkatan 4 (1991) melalui buku teks wajib Sastera.

  Saya berharap puan dapat menunjuk ajar kami penulis muda terutamanya diri saya yang amat meminati bidang penulisan puisi melalui pengalaman dan makalah2 yang puan ada tentang puisi.

  Salam dari Bumi Kenyalang.

  Armiza Nila
  p/s…blog puan best dan beruntung kerana saya mengenalinya melalui blog Nisah Haron – terima kasih kepada beliau yang memperkenalkan blog puan.

 2. saya senang dengan tulisan-tulisan Puan Zurinah. banyak menambah wawasan. kapan ke jakarta lagi, biar saya bisa lebih banyak menimba pengetahuan soal sastra.

  salam,
  Yo
  http://www.blue4gie.com

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.