SAJAKKU “KORBAN HANG TUAH”

hang tuah

RAJA NAZRIN MEMETIK KORBAN HANG TUAH

Khamis, 12 Mach 2009, Utusan Malaysia menyiarkan sepenuhnya titah ucapan Raja Muda Perak, Raja Nazrin Shah ibni Sultan Azlan Muhibuddin Shah ketika melancarkan buku THE MALAYS di Universiti Kebangsaan Malaysia pada 10 Mach 2009.

Utusan Malaysia antara lain menyebut Raja Nazrin telah bertitah bahawa takrif bangsa Melayu telah diperkemas, diikat dengan adat, disimpul dengan bahasa, disalut dengan agama. Itulah resipi kekuatan Melayu.

Titah baginda itu dikatakan sarat dengan nasihat yang sangat relevan dengan perkembangan terkini yang menyangkut survival dan masa depan bangsa Melayu. Antara aspek yang disentuh oleh Raja Nazrin ialah institusi Raja-raja Melayu bukan sahaja merupakan satu warisan tetapi juga telah bertindak seumpama simen kepada kekuatan bangsa Melayu selama ini.

Sudah tentu ucapan tersebut penting kepada saya secara peribadi. Ini ialah kerana Raja Nazrin telah memetik sajak saya KORBAN HANG TUAH. Katanya, “Dalam puisi Korban Hang Tuah penyair Zurinah Hassan cuba menyelami gelombang serba salah yang menghempas dada Hang Tuah ketika terpaksa membuat perhitungan untuk memilih antara kesetian kepad raja dan kesetian kepada Hang Jebat. Hang Tuah akhirnya terpaksa memilih mengorbankan sahabat kesayangannya walaupun akan dituduh mengamalkan kesetian melulu. Zurinah Hassan menghuraikan bahawa Hang Tuah tidak sekadar membunuh Hang Jebat tetapi menentang penderhakaan dan perebutan kuasa.

Dengan titah ucapan ini, sudah tiga kali sajak Korban Hang Tuah dirujuk oleh orang-orang penting negara, di hadapan khalayak yang ramai.Yang pertama ialah ucapan Hishamuddin Tun Hussein sewaktu merasmikan persidangan Pemuda UMNO pada bulan Jun 1999. Akhbar-akhbar tempatan pada 18 Jun 1999 menyiarkan ucapan tersebut. Pembacaan sajak itu telah mendapat focus di kebanyakan media. Di antara lain, Utusan Malaysia memberikan tajuk “Air Mata Hishamuddin” “Hishamuddin guna kiasan puisi” menjadi tajuk Harian Metro yang menurunkan sepenuhnya sajak berkenaan. .

Pada 18 Jun 2003, Datuk Seri Abdullah Badawi meminjam sajak ini untuk Perhimpunan Agung UMNO Beliau menyebut, “ Sasterawan Zurinah Hassan secara tepat dalam puisinya mengungkapkan bahawa yang ditentang oleh si Tuah bukannya Jebat, tetapi penderhakaan dan perebutan kuasa. Yang dipertahankan oleh si Tuah bukannya Raja tetapi sebuah kerajaan. Kerana tanpa kerajaan tidak akan wujud sebuah negara. Tanpa negara apalah ertinya suatu bangsa. Episod yang berlaku menghilangkan keramat keris Taming Sari. Taming Sari, lambing kekuasaan digunakan untuk bertarung sesame sendiri. Hang Tuah juga tidak berupaya mempertahankan kejatuhan Melaka.

Seingat saya, saya terlintas untuk menulis sajak ini pada suatu hari, ketika sedang menyapu di dapur. Sambil mengemas rumah saya melayani pelbagai persoalan tentang nasib orang-orang Melayu. Dapatkah Melayu bertahan di dalam asakan kaum-kaum lain yang semakin gagah terutama di dalam bidang ekonomi. Dapatkah kerajaan melayani dan menangani tuntutan demi tuntutan yang disuarakan dengan berani? Maka teringatlah saya bagaimana jika Hang Tuah tidak membunuh Hang Jebat? Bagaimana kalau pemberontakan Hang Jebat berjaya menghalau raja dari singgahsana?. Bagaimana kalau Melayu sudah tidak beraja lagi?. Sudah tentu pada fikiran Hang Tuah, “yang penting bukan seorang raja pada hari ini, tetapi bangsaku pada hari esok”. Hang Tuah menyelamatkan raja kerana yakin bahawa raja adalah kekuatan bangsa. Memang benar pendapat itu.

TETAPI SOALNYA APAKAH RAJA-RAJA MELAYU TELAH MENJALANKAN PERANAN mereka sebagai payung negara dan payung tempat rakyat berlindung. Persoalan ini juga telah saya kemukakan di dalam sajak-sajak yang lain. Antaranya ialah sajak “Dilema Seorang Melayu”

Korban Hang Tuah pertama kali tersiar di akhbar Mingguan Malaysia dan memenangi hadiah saguhati , Hadiah Sastera Utusan Public Bank. (nanti saya cari tarikh sebenar). Korban Hang Tuah dan Dilema Seorang Melayu dimuatkan di dalam antologi PUJANGGA TIDAK BERNAMA, Dewan Bahasa dan Pustaka 1994.Antologi ini menang hadiah kategori buku untuk Hadiah Sastera Perdana tahun tersebut.

Hadiah telah disampaikan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pada masa itu TPM. Wan Azizah sempat memberitahu saya yang dia sangat sukakan sajak “Dilema Seorang Melayu”. Sedikit petikan di bawah ini:

Alangkah sukarnya membuat keputusan
Untuk setia kepada raja yang zalim
Dan menzalimi kawan yang setia
Bukan mudah untuk membuat pertimbangan
Di antara membantah seorang tuan
Dan pentingnya mempertahankan ketuanan
Melawan kerenah seorang raja
Dan memelihara sebuah kerajaan.

”(Pujangga Tidak Bernama hlm.3)

Insya Allah akan saya huraikan kelak.

1 Comment

  1. Salam bahagia buat Puan Zurinah

    Saya adalah salah seorang penggemar hasil karya puan. Saya mahu mempelajari teknik2 penulisan sajak/ puisi/ syair/ dan yang sewaktu dengannya daripada puan. Kesudian daripada puan amat saya hargai.

    Jemput bertamu diblog saya

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.