Kuali Hitam

Warisan Zurinah Hassan

KENANGAN SEA WRITE AWARD 2004

KENANGAN SEA WRITE AWARD 2004


Gambar ini sudah sekian lama berada di dalam ‘file attachment’. Elok juga saya simpan atau selamatkan di sini. Jejaka di sebelah itu ialah Kun Reewat penerima dari Thailand. Yang berbaju biru itu seorang profesor orang kuat dari komiti penganjuran anugerah.Gambar ini diambil pada malam penyampaian anugerah yang dibuat secara gilang gemilang di hotel Equatorial.

Di sebelah saya ialah pegawai Dbp Brunei (memakai kot hitam. Di tengah berbaju Melayu putih ialah penerima dari Indonesia diikuti Haji Jawawi (penerima Brunei) dan isteri, dan Khatijah pegawai drpd Dewan Bahasa.

Berikut ialah ucapan penerimaan saya.

Anugerah SEA Write in amat bermakna untuk saya dan juga kepada kawan-kawan penulis di Malaysia. Saya amat bersyukur kepada Tuhan yang Maha Kuasa kerana telah mengurniakan hambanya dengan penghormatan yang amat tinggi. Sesungguhnya saya amat berterima kasih kepada kerajaan Thailand dan juga semua dan setiap individu yang bertanggungjawab dan berperanan menghantar saya ke majlis yang sungguh gilang gemilang ini.

Izinkan saya menyebut sekali lagi bahawa SEA WRITE award telah menjadi cita-cita dan idaman para penulis di Negara saya dan tentunya di Negara-negara jiran yang lain. Setiap

tibanya tahun baru kaum penulis akan tertanya-tanya siapakah ‘pemenang’ atau penerimanya . Sebelum mendengar pengumuman rasmi, akan muncullah kabar-kabar angin dan berlakulah spekulasi di sana sini.

Para penulis bersetuju bahawa dengan mengwujudkan anugerah berprestij ini, kerajaan Thailand telah membuat sumbangan yang sangat besar terhadap perkembangan kesusasteraan dan penulisan terutama di Negara-negara ASEAN. Dan sekali lagi saya mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada kerajaan Thailand yang telah menganjurkan anugerah ini. Ini adalah sinar dan harapan untuk terus berjuang di dalam bidang yang kami cintai. Untuk kami anugerah ini adalah suatu kejayaan. Ia sungguh bermakna apatah lagi ketika orang-orang lain mengukur kejayaan hanya melalui perolehan material semata-mata.

Memang tidak mudah untuk terus setia kepada sastera ketika semua orang sibuk mencari keuntungan material. Kedai-kedai buku dilambakkan dan dihiasi dengan novel-novel popular dan majalah-majalah hiburan. Sasterawan tidak dipandang oleh masyarakat yang lebih rela membuang masa dan wang ringgit untuk bahan-bahan hiburan. Stesen-stesen Television sibuk mengajar dan mengasuh anak-anak muda yang bercita-cita menjadi bintang ternama. Namun anugerah ini memberikan kami suatu sinar dan harapan. Ia mengingatkan bahawa penulis tetap tidak dilupai dan masih ada tempatnya di dalam dunia yang kalut ini.

Sesungguhnya saya tidak membenci atau mencemburui para penyanyi hanya kerana mereka lebih mudah menjadi kaya dari penulis atau kerana mereka lebih dikenali dari sasterawan. Saya hanya berharap agar lagu-lagu yang dinyanyikan mengandungi mesej yang baik dan bermakna dan dapat meninggikan pemikiran masyarakat. Kebanyakan Puisi Melayu tradisional juga disebarkan melalui nyanyian. Contohnya syair dan nazam yang mempunyai melodi yang indah yang semakin jarang didengari pada hari ini. Sejenis puisi Melayu iaitu pantun terus hidup subur dan masih popular pada hari ini kerana dijadikan senikata lagu dan dinyanyikan di dalam lagu-lagu popular. Saya juga mula tertarik kepada puisi bila sering mendengar syair di masa kecil. Dengan ini izinkan saya mengakhiri ucapan ini dengan membaca serangkap syair.

Bukannya muda menyusun madah

Menjunjung kasih menerima anugerah

Di Majlis gemilang sangatlah indah

Pohon ampunkan silap dan salah

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.